Çiğ Badem
Çiğ Badem, birçok market raflarında yerini almış ve oldukça rağbet görmüştür. Erik, kayısı, şeftali ve kiraz ağaçlarıyla aynı familyadan olan, ağaç üzerinde yetişen sert ama bir o kadar besin değeri yüksek olan yiyecekler arasında yer alır. Yetiştiği ağaç boyu ortalama 4-10 metre arasında değişkenlik gösteren, Akdeniz iklim şartlarına özgü olan ve yemiş olarak doğrudan tüketilen ağacın sert tohumu olarak bilinmektedir.
Kurutulduktan sonra işlem görmüş ve çerez olarak da çok sık tüketilen gıdalar arasında yer alır. Çiğ badem hiçbir işlem görmemiş olan badem çeşidi olarak bilinir. Türkiye badem üretiminde dünya sıralamasında ilk on ülke arasında yer almaktadır. Bu ürün yenilerek tüketimi olduğu gibi farklı olarak birçok alanda kullanılır. İçerisinde vitamin ve yüksek değerde protein bulundurur. Ayrıca E vitamini ve birçok sağlıklı yağ asitlerini de içerisinde bulundurur.
Çiğ Badem Faydaları Nelerdir?- Özellikle içerisinde yüksek miktarda doymamış yağ içermesi nedeniyle kolesterolü düşürmeye ve birçok kalp hastalıklarına oldukça iyi geldiği bilinmektedir. Birçok kalp damar hastalığı bulunan kişilerde düzenli olarak ve kararınca çiğ badem tüketildiğinde büyük oranda iyileşme görülmüştür. Ayrıca yüksek kolesterole bağlı olarak gelişim gösteren damar tıkanıklığına doğrudan yol açan plak oluşumunu oldukça geciktirdiği gözlenmiştir.
- Çiğ bademin faydaları içerisinde en ön sırada yer alan diğer faktör ise diyabet rahatsızlığı olan kişilerde özellikle yemek yenildikten hemen sonra yaşanan kan şekeri düşüşünü en aza indirdiği bilinmektedir.
- İçerisinde oldukça fazla antioksidan bulundurması nedeniyle birçok hayati tehlike taşıyan serbest radikallere karşı vücudun doğrudan dengesini korumaya yardımcı olur.
- Zayıflamak isteyen veya birçok diyet yapan kişilerin yüksek kalorili olarak düşündükleri için yemekten kaçındıkları çiğ badem, aslında tamamen kontrollü bir şekilde tüketildiği taktirde kilo vermeye bile etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Çünkü içerisinde çok yüksek miktarda lif bulundurması nedeniyle diyet yapan kişide tokluk hissi oluşturduğu tespit edilmiştir.
- Safra kesesi taşı olan kişilerin haftada yaklaşık 40 gram kadar çiğ badem tüketmeleri ilerleyen dönemlerde görülme olasılığını en aza indirdiği bilinmektedir.
- İçerisinde bol miktarda, kalsiyum, fosfor ve magnezyum içermesi nedeniyle kemik sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Günlük olarak 10 gram tüketildiğinde kişilerin gerekli olan kalsiyum ve diğer minerallerin eksikliğinin giderilmesine oldukça yardımcı olur.
Çiğ badem, tüketirken özellikle yenilen miktar oldukça önemlidir. Çünkü günlük olarak alınan vitamin ve minerallerin yaşa ve kalori ihtiyacına göre alınması gerekir. Ayrıca çiğ badem içerisinde kesinlikle tuz içermezken, işlenmiş olan bademler oldukça fazla tuz içerir. Bu yüzden birçok uzmanların önerisi, işlenmiş olan bademden daha çok işlenmemiş olan badem tüketilmesi gerektiği bilgisidir. Haftada sadece dört kez, günlük olarak ise ortalama 20-25 gram arasında badem tüketilmesi gerekir. Çünkü her yiyecek gibi bademin de az tüketilmesi oldukça daha kararlı sağlıklı bir tüketim olacaktır. Çok fazla tüketildiği taktirde kişilerde, kaşınma, dil şişmesi, hırıltılı nefes alıp verme, dudak şişmesi ve ağızda karıncalanma ile çiğ badem alerjiye yol açabilir.
19.01.2024 14:50:56
Çiğ Badem ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|