Badem
Badem, gülgiller familyasına ait grupta yer almış olan bir küçük ağaç türüdür. Bu ağacın meyvesi olarak yenilen bademi üretmektedir. Dışı derimsi bir dış örtü ile çevrili olan sert bir kabuğu olan çekirdek kısmıdır ağacın. Aynı türden gelmiş olduğu kiraz ve eriğe göre daha tuzludur. Kuruyemiş şeklinde tüketilir. Asya bölgesine ait olan bir ağaçtır.
Kültür olarak da alınabilir. Bu şekli ile İngiliz bölgelerine kadar yetişme alanları ilerleyebilir. Badem denildiği anda insanın düşüncesi hemen kuruyemiş olarak ortaya atılır. Aslında ilk olarak meyve olan çağla olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok vitamin içeriği ile oldukça zengin bir meyve türü olmaktadır. En önemlisi ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmasıdır. Acı ve tatlı olarak iki çeşidi vardır. Ilıman ortamlarda daha fazla yetişmektedir.
Badem Hangi Bölgelerde Yetişir?
En çok Asya'ya ait olarak üretilen bir meyvedir. Çoğunluk ile ılıman ortamlarda yetişme özelliğine sahiptir. Yabani olarak Ürdün, Suriye, İsrail, Lübnan'da yetişme alanları geniştir. Yani demek istenilen zirai anlamda ilk olarak yetiştiği bölgeler buralar olmaktadır. Bu yetişme dönemlerinde yabani olarak kavurma benzeri yapılarak toksitleri arındırılarak yenirdi. Yakın Doğu dönemlerinde ise kültürleme faaliyetlerine alınarak Erken tunç çağında bu şekilde kullanılmıştır. Bu şekilde kullanımı yapılan araştırmalara göre M. Ö 1325'li yılları göstermektedir.
Badem Özellikleri Nelerdir?
Küçük bir ağaç olarak yetişmektedir.
Mızraksı yapraklar sahip bir bitkidir. Çiçekleri ise açık beyaz ya da pembe renkli olarak çoğalırlar. Çiçekleri ilkbahar aylarında açmaya başlar. Badem, bol vitamine sahip bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyvedir. İçeriğinde bulunan yüksek oralardaki kalsiyum ve fosfor sayesinde gelişmekte olan çocuklar ve hamile kadınlar için kesinlikle tüketilmesi gerekir olarak savunulur. Kendi yetiştiği grubundaki diğer besinlere göre E vitamini açısından çok daha fazla zengin olduğu kabul edilmiştir . Badem aynı zamanda birçok hastalığın tedavisinde de kullanım olarak önerilmektedir. 4-12 metre arasında değişen boyutlara sahip ağaçlarda yetişmektedir. İçerisinde oldukça fazla yağ bulundurur. Bu yağ birçok anlamda faydalı bulunmuştur ve yağının oldukça fazla kullanım alanı bulunur. Bu özelliği ile saç dökülmesine, göğüs hastalıklarına, öksürüğe oldukça iyi gelmektedir. 40-50 yıllık bir ömre sahiptir. Aşı ile daha fazla üretilir. Farlı türleri de tohum yöntemi ile ürer. 3-4 yaşında meyve verirler.
Bademin Faydaları Nelerdir?- Kolesterolün dengelenmesinde yardımcı olur.
- Kullanımı kalp krizi riskini düşürmektedir.
- Kanseri önler.
- Bağışıklık sistemini düzenler.
- Vitamin ve de mineral sağlaması açısından oldukça yaralıdır.
- Birçok hastalıktan korur.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Yağı cilt problemleri ve cilt kuruluğu gibi sorunlar açısından kullanımı yaygın olan bir maddedir.
- Çocuklarda kabızlığın giderilmesi açısından fayda sağlar.
- Anne sütüne olumlu etki sağlar, çocuklar için vücudun gelişmesinde faydalıdır ve hamile kadınların kullanımı hem süt artırımı hem bebek gelişimi hem de kendi sağlığı açısından uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
- Strese sahip olan kişilerin kullanması olumlu etkiler yarattığı bilinir.
- Saç dökülmesi, saç sağlığı ve saç parlaklığı için kullanılır.
- Kilo vermek isteyen kişiler tarafından da kilo vermeye yardımcı olarak kullanılır.
- Safra taşı oluşumuna engel olur.
Badem Çeşitleri Nelerdir?- Acıpayam: Ağustos ayında olgunlaşan meyvesi küçük olarak bilinen acı bir badem türüdür.
- Gababağ: Görüntüsü bakımından şeftali çekirdeği gibidir. Ama ondan küçüktür.
- Taş bademi: Kabukları sert, ekim ayında tarımı yapılan, orta büyüklükte ve tatlı bir badem türüdür.
- Nurlu badem: Gababağdan daha büyüktür. İlk olarak üretimine Datça bölgesinde ve 80'li yıllarda başlanmıştır. Tatlıdır. Meyvesinin olgunlaşma zamanı Ağustos ayıdır.
- Şeytan payamı: Çok küçüktür. Meyvesini sert kabuğundan çıkarmak oldukça zordur. Bu sebeple adını bu şekilde almıştır. Bu badem türü de Ağustos ayında olgunlaşmaktadır.
- Diş bademi: Kabuğu biraz sert biraz yumuşaktır. İri meyveye sahip ve delikli kabuğu bulunmaktadır. Olgunlaşma dönemi ise Eylül ayıdır. Biraz yassı ve geniş bir görünümü vardır ve tatlı bir badem türüdür.
Badem kullanım alanları nelerdir?
Badem birçok hastalığın tedavisi sürecinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Badem; yağı, sütü olarak da çok farklı yerlerde kullanılır. Badem yağı cilt dengesini sağlamak için önemlidir. Badem yağı cilt bozukluklarına, cilt hücrelerinin yenilenmesine, ciltteki tahrişlerin onarılmasına, göz etrafındaki koyu halkalara, cilt üzerindeki kirli yağlardan arınmaya, sedef ve egzama tedavisinde olumlu sonuçlara, cilt gözeneklerini açmaya, cilt rengini düzenlemeye gibi birçok alanda yarar sağlar. Badem sütü, kadınların daha çok ciltlerini temizlemeleri açısından yararlı buldukları bir badem maddesidir. Bunun haricinde badem sütü kilo verme konusunda da faydalıdır. Bademin çağlası meyve olarak tüketilir. İçi ise kuru yemiş olarak tüketilir. Bademin içi üzerine şeker kaplanarak badem şekeri olarak nikahlarda dağıtılarak kullanılır. Badem şekerini nikah şekeri olarak tabir edebiliriz. Badem yağ sanayisinde de kullanılır. İçerisinde %54 yağ ve %69 nişasta bulunmaktadır. Vitamin ve madensel tuz içeriği açısından da çok zengindir.
21.01.2024 10:06:46
Badem ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|