{ "title": "Nonpareil Badem", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Nonpareil-Badem-43.jpg", "date": "19.01.2024 10:32:38", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Nonpareil badem; ağacı oldukça kuvvetli ve üreticilerine iyi verim sağlamaktadır. Kabuk içerisindeki bademler iri ve aynı zamanda kalitelidir. Nonpareil badem ağaçları geç çiçeklenmektedir. En önemli özelliklerinden biri kabukları elle kırılabilmektedir.

Nonpareil badem verimsiz, çakıllı ve kurak topraklarda yetişebilmektedir. Susuzluğa, yüksek sıcaklığa ve neme dayanıklı bir ağaçtır. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nin kıyı bölgeleri hariç tüm bölgelerimizde rahatlıkla yetişebilir. Badem meyvesi içerisinde bol miktarda kalsiyum, protein, fosfor ve karbonhidrat içermektedir. Aynı zamanda badem yağı ile kozmetik alanında da en çok tercih edilen bir bitkidir.

Nonpareil badem ağaçlarının iklim isteği

Kış aylarında aşırı soğuk olmayan, yaz aylarında ise çok fazla sıcak olmayan bölgelerde üretilmektedir. Nonpareil badem yetiştiriciliği için en önemli iklim düşük sıcaklıkları olan bölgelerdir. Badem ağaçları eğer tomurcuklanmış ise -2 veya -4 dereceye kadar soğuğa dayanabilir. Tomurcuklar çiçek açmış ise -1,5 derecede donarlar. Badem ağacı meyvelerini olgunlaştırabilmek için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duymaktadır.

Nonpareil badem; diğer badem ağacı çeşitlerine göre geç çiçeklenmektedir. İç meyvenin ağırlığı yaklaşık 1,5 gramdır.

Nonpareil badem ağacında sulama; yaz aylarında sulamanın çok büyük faydası vardır. Fakat yıllık olarak ortalama 600 mm yağış alan bölgelerde sulamaya ihtiyaç duyulmaz. Yeni dikilen badem ağacını bir veya iki yıl sulamak gerekir, olgunlaştıktan sonra yağış alan bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Badem ağacını sulama yaparken salma sulama yapılmalıdır. Salma sulama, ağacın kök kısmına değmeden sulama yapılma işlemidir.

Nonpareil badem ağacında budama; ağaca verilecek şekil 2 yıl içerisinde oluşturulmalıdır. Kalın dalları kesmekten kesinlikle kaçınmak gerekir. Badem ağacı meyvesi bir veya iki yıl içinde oluşmaktadır. İyi bir gelişme için ince dallardan alınması gerekir. Nonpareil badem ağacında budama yaparken çok dikkatli olunması ve aşırı budama yapılmaması gerekir. İyi bir meyve oluşması için arı kovanları konulmalıdır. Budama sonrası çıkan dallar ve çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlı böceklerin en iyi yaşayacağı yerlerdir. Bu yüzden sağlıklı ağaçlara zarar vermemesi için ve bahçede çoğalmaması için bu dalların bahçeden uzaklaştırılıp yakılması gerekir. Aynı zamanda budama sonunda ilaçlamanın da yapılması ağacın sağlıklı meyve verebilmesi için çok önemlidir.

Nonpareil badem ağacına gübreleme her yıl yapılmalıdır. Uygulanacak gübre içerisinde azot, potasyum, fosfor ve diğer elementlerin miktarları toprakta yapılacak analiz sonucunda belirlenir ve ihtiyaca göre gübreleme yapılması en uygun olanıdır. Bu işlem sonucunda tespit edilen değerlere ve ihtiyaçlara göre gübre çeşidi kullanılarak en iyi sonuç alınmaktadır.

" } ] }