{ "title": "Diş Bademi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Dis-Bademi-48.jpg", "date": "19.01.2024 17:47:50", "author": "şahide yumlu", "article": [ { "article": "
Diş Bademi; Badem ağacı olan bu yemiş dişe benzeyen şekilde olduğu için bu adı alır. Bu ağacın yaş veya kuru yenilen yemişi vardır ve tadı biraz ekşimsidir. Ağaçta yetişen ve başta yeşildir sonradan rengi değişir.

Diş Bademi Ekimi

Toprağımız biraz nemli olmalı ve hava almalıdır. Toprağı tek tek kazarak fideleri veya tohumları koyarak üstünü kumla kapatmalıyız güneş alan bir yerde olmalıdır. Fideye veya tohum göre yaklaşık büyüme oranı yılda beş on cm'dir. Haftada bir veya iki kere sulanmalıdır.

Diş Bademi Hasatı

Bademleri ellerimizle tek tek toplamalıyız. Ama sirkeleyerek toplanabilir bademlerin zarar görmemesi için dikkat edilmelidir. Daldan topladığımız bademleri bir şey altına sererek güneşin önünde kurumaya bırakmalıyız. Bir hafta içerisinde kuruyacaktır.

Kuruduktan sonra kralıyız ve bunları bir küpe koyup saklamalıyız. Nemli yerlere koymamaya dikkat etmeliyiz çünkü kurtlanabilir. Bademleri kazanç olarak kullanılabilir bir yemiş türü olduğundan bütün kuru yemişçilere satarak kazanç elde edebiliriz. Ama yemek için yetiştiriyorsak mutlaka çuvallara veya küplere koyarak saklayabiliriz. Diş bademinin başka bir yanıda başlarda yeşilimsi ve ileride kahverengi olması. Yeşil hali yenilebilir de tadı ekşimsidir.
" } ] }