{ "title": "Çiğ Badem", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Cig-Badem-68.jpg", "date": "19.01.2024 14:50:56", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Çiğ Badem, birçok market raflarında yerini almış ve oldukça rağbet görmüştür. Erik, kayısı, şeftali ve kiraz ağaçlarıyla aynı familyadan olan, ağaç üzerinde yetişen sert ama bir o kadar besin değeri yüksek olan yiyecekler arasında yer alır. Yetiştiği ağaç boyu ortalama 4-10 metre arasında değişkenlik gösteren, Akdeniz iklim şartlarına özgü olan ve yemiş olarak doğrudan tüketilen ağacın sert tohumu olarak bilinmektedir. Kurutulduktan sonra işlem görmüş ve çerez olarak da çok sık tüketilen gıdalar arasında yer alır. Çiğ badem hiçbir işlem görmemiş olan badem çeşidi olarak bilinir. Türkiye badem üretiminde dünya sıralamasında ilk on ülke arasında yer almaktadır. Bu ürün yenilerek tüketimi olduğu gibi farklı olarak birçok alanda kullanılır. İçerisinde vitamin ve yüksek değerde protein bulundurur. Ayrıca E vitamini ve birçok sağlıklı yağ asitlerini de içerisinde bulundurur.

Çiğ Badem Faydaları Nelerdir?
Çiğ badem, tüketirken özellikle yenilen miktar oldukça önemlidir. Çünkü günlük olarak alınan vitamin ve minerallerin yaşa ve kalori ihtiyacına göre alınması gerekir. Ayrıca çiğ badem içerisinde kesinlikle tuz içermezken, işlenmiş olan bademler oldukça fazla tuz içerir. Bu yüzden birçok uzmanların önerisi, işlenmiş olan bademden daha çok işlenmemiş olan badem tüketilmesi gerektiği bilgisidir. Haftada sadece dört kez, günlük olarak ise ortalama 20-25 gram arasında badem tüketilmesi gerekir. Çünkü her yiyecek gibi bademin de az tüketilmesi oldukça daha kararlı sağlıklı bir tüketim olacaktır. Çok fazla tüketildiği taktirde kişilerde, kaşınma, dil şişmesi, hırıltılı nefes alıp verme, dudak şişmesi ve ağızda karıncalanma ile çiğ badem alerjiye yol açabilir.
" } ] }