{ "title": "Bodur Badem", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Bodur-Badem-66.jpg", "date": "19.01.2024 18:38:52", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Bodur Badem, vitamin ve mineral deposu niteliğinde bir besin maddesi olan ağaçlı meyveler arasında yer alır. Adından da anlaşılacağı gibi kısa boylu, bodur özelliğe sahip bademin kök bitkisine bakım şartlarının iyi bir şekilde yapılmasıyla oldukça verimli ürün alınabilir. Bodur badem meyvesinin şekli oval olup bombeli bir yapıya sahiptir. Yaprakları ise sert yapılı olup küçüktür. Bodur badem ağacının dalları yanlarda yoğunlaşmıştır. Kök kısmı toprağa yakın mesafede bodur niteliktedir. Söz konusu bu tür bademin çekirdeği ve fidanı ile bodur badem yetiştiriciliği yapılabilir. Eğer ki çekirdek badem olarak ekim yapılmak isteniliyorsa en az bir hafta önceden bodur badem çekirdeklerini kabuklarıyla beraber bir miktar su içerisinde bekletmek gerekir. Böylece bu cins badem çekirdeği kabuğunun kılcal damarları ortaya çıkarak toprağın kısa mesafede bir kat derinliğine ekimi halinde yetiştirilmesi kolaylaşır. Fidan olarak dikimi ise toprağın 40 cm katman olarak alt kısmına dikilip yarım metre bir çubuk ile fidanın dengede kalmasını sağlayarak adım atılır. Buradaki amaç kötü hava şartlarından fidanın kırılmasını önlemektir. Bodur badem, geçirimli toprak türüne uyum sağladığı için bu tür topraklarda kök salımı kuvvetlidir. Bodur badem meyvesi taze ve kurutulmuş olarak tüketilebilir. Kuru yemiş olarak raflarda yer alan bu badem türü sağlık açısından oldukça değerlidir.