{ "title": "Badem", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-25.jpg", "date": "21.01.2024 10:06:46", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Badem, gülgiller familyasına ait grupta yer almış olan bir küçük ağaç türüdür. Bu ağacın meyvesi olarak yenilen bademi üretmektedir. Dışı derimsi bir dış örtü ile çevrili olan sert bir kabuğu olan çekirdek kısmıdır ağacın. Aynı türden gelmiş olduğu kiraz ve eriğe göre daha tuzludur. Kuruyemiş şeklinde tüketilir. Asya bölgesine ait olan bir ağaçtır. Kültür olarak da alınabilir. Bu şekli ile İngiliz bölgelerine kadar yetişme alanları ilerleyebilir. Badem denildiği anda insanın düşüncesi hemen kuruyemiş olarak ortaya atılır. Aslında ilk olarak meyve olan çağla olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok vitamin içeriği ile oldukça zengin bir meyve türü olmaktadır. En önemlisi ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmasıdır. Acı ve tatlı olarak iki çeşidi vardır. Ilıman ortamlarda daha fazla yetişmektedir.

Badem Hangi Bölgelerde Yetişir?

En çok Asya'ya ait olarak üretilen bir meyvedir. Çoğunluk ile ılıman ortamlarda yetişme özelliğine sahiptir. Yabani olarak Ürdün, Suriye, İsrail, Lübnan'da yetişme alanları geniştir. Yani demek istenilen zirai anlamda ilk olarak yetiştiği bölgeler buralar olmaktadır. Bu yetişme dönemlerinde yabani olarak kavurma benzeri yapılarak toksitleri arındırılarak yenirdi. Yakın Doğu dönemlerinde ise kültürleme faaliyetlerine alınarak Erken tunç çağında bu şekilde kullanılmıştır. Bu şekilde kullanımı yapılan araştırmalara göre M. Ö 1325'li yılları göstermektedir.

Badem Özellikleri Nelerdir?

Küçük bir ağaç olarak yetişmektedir. Mızraksı yapraklar sahip bir bitkidir. Çiçekleri ise açık beyaz ya da pembe renkli olarak çoğalırlar. Çiçekleri ilkbahar aylarında açmaya başlar. Badem, bol vitamine sahip bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyvedir. İçeriğinde bulunan yüksek oralardaki kalsiyum ve fosfor sayesinde gelişmekte olan çocuklar ve hamile kadınlar için kesinlikle tüketilmesi gerekir olarak savunulur. Kendi yetiştiği grubundaki diğer besinlere göre E vitamini açısından çok daha fazla zengin olduğu kabul edilmiştir. Badem aynı zamanda birçok hastalığın tedavisinde de kullanım olarak önerilmektedir. 4-12 metre arasında değişen boyutlara sahip ağaçlarda yetişmektedir. İçerisinde oldukça fazla yağ bulundurur. Bu yağ birçok anlamda faydalı bulunmuştur ve yağının oldukça fazla kullanım alanı bulunur. Bu özelliği ile saç dökülmesine, göğüs hastalıklarına, öksürüğe oldukça iyi gelmektedir. 40-50 yıllık bir ömre sahiptir. Aşı ile daha fazla üretilir. Farlı türleri de tohum yöntemi ile ürer. 3-4 yaşında meyve verirler.

Bademin Faydaları Nelerdir?
Badem Çeşitleri Nelerdir?
Badem kullanım alanları nelerdir?

Badem birçok hastalığın tedavisi sürecinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Badem; yağı, sütü olarak da çok farklı yerlerde kullanılır. Badem yağı cilt dengesini sağlamak için önemlidir. Badem yağı cilt bozukluklarına, cilt hücrelerinin yenilenmesine, ciltteki tahrişlerin onarılmasına, göz etrafındaki koyu halkalara, cilt üzerindeki kirli yağlardan arınmaya, sedef ve egzama tedavisinde olumlu sonuçlara, cilt gözeneklerini açmaya, cilt rengini düzenlemeye gibi birçok alanda yarar sağlar. Badem sütü, kadınların daha çok ciltlerini temizlemeleri açısından yararlı buldukları bir badem maddesidir. Bunun haricinde badem sütü kilo verme konusunda da faydalıdır. Bademin çağlası meyve olarak tüketilir. İçi ise kuru yemiş olarak tüketilir. Bademin içi üzerine şeker kaplanarak badem şekeri olarak nikahlarda dağıtılarak kullanılır. Badem şekerini nikah şekeri olarak tabir edebiliriz. Badem yağ sanayisinde de kullanılır. İçerisinde %54 yağ ve %69 nişasta bulunmaktadır. Vitamin ve madensel tuz içeriği açısından da çok zengindir.
" } ] }