{ "title": "Badem Üretimi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Uretimi-71.jpg", "date": "20.01.2024 10:45:30", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "
Badem Üretimi, Türkiye'de Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleri ile yaylaları haricinde tüm bölgelerinde yapılır. Çoğunlukla Ege Bölgesinde Datça Yarımadasında badem üretimine ağırlık verilmiştir.

Badem Üretimi için İklim Özellikleri: Badem yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz iklimi şartlarını sever. Soğuğa dayanıklı yapısı olan badem kışları soğuk geçen yerlerde de üretilmesi mümkündür. Badem ağacının gövde kısmı -20 ve -30 derece soğukta bile donmaz. Çiçek tomurcukları kışa pek dayanıklı değildir. Badem meyvesi olgunlaşma döneminde yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. Çiçeklenme döneminde yağışlı ve sisli hava şartları badem üretimini olumsuz yönde etkiler, mantar hastalıklar ortaya çıkar ve bu durum badem üretiminin azalmasına neden olur.

Badem Üretimi için Toprak Özellikleri: Toprak özelliği bakımından çok fazla seçici değildir fakat ağır toprakları pek sevmezler. Derin, su tutmayan, hafif, alüvyal topraklarda ürün alımı daha fazla olur. Kumlu, killi ve çamurlu toprakları severler. Badem fide dikimi sırasında kuvvetli topraklarda fideler arası mesafe 8-10 m, hafif topraklarda ise 5-6 m mesafe olmalıdır. Yağışın az olduğu zamanlarda fide dikim aralıklarını arttırmak gerekir.

Badem Üretimi için Gübreleme, Sulama ve Hasat: Her yıl 2-3 kez gübrelenen ve azot takviyesi yapılan toprakta verim de fazla olur. Azot bakımından en zengin gübre sığır gübresidir. Her zaman çiftlik gübresi kullanan üreticinin ağaçları kısa ve bodur kalır. Ülkemizde bademüretimi kuru hava şartlarında yapılır fakat sulandığı takdirde verim 3-4 katına çıkar. Meyveler iyice olgunlaşıp dış kısımlarında kahverengi bir kabuk oluşunca hasat başlar. Badem meyvesi genellikle sopalarla düşürülerek hasat edilmektedir. Dış ülkelerde gelişmişlik fazla olduğu için makinelerle hasat yapılır.
" } ] }