{ "title": "Badem Meyvesi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Meyvesi-93.jpg", "date": "19.01.2024 21:24:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Badem meyvesi, Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan, Suriye gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetiştirilen bademim, tatlı ve acı olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Bademden elde edilen acı badem yağı yemeklere eklenerek kullanılmaktadır. Tatlı baden ise çiğ olarak tüketilebilir. Badem meyvesinin sağlık için geniş yelpazede faydaları bulunmaktadır. Stres başta olmak üzere kabızlık, kemik sağlığı, sindirim sistemi sağlığını korumak amacıyla badem direkt olarak tüketilebilir.

Badem meyvesi yetiştiriciliği nasıl olur?

Badem kazık köklü bir meyve olduğundan kurak iklimlere uyum sağlar. Fakat yağışın yeterli oranda olması gerekir. Ege Türkiye'nin en önemli badem yetiştirilen bölgesidir. Fakat yağış oranı Ekim-Mayıs aylarında düşük olduğu için tercihen kurağa dayanıklı olan cinsleri seçilmelidir. Toprak isteği açısından seçici bir meyve değildir. Derin ve süzek topraklarda ürün alınabilir. Bu topraklarda 3-5 m derinliğe iner. Badem sert çekirdekli bir meyve türüdür. Çerez olarak, çağla, taze iç badem, kavrulmuş badem şeklinde tüketilir. Ayrıca pasta, şekerleme endüstrisinde kullanılır. Bunun yanı sıra badem yağı kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır.

Badem meyvesi faydaları nelerdir?

Badem meyvesi, beyin gelişimi için önemlidir. İçerisinde sağlık adına birçok element bulunmaktadır. Özellikle çocukların beyin gelişimi için tüketilmesi gerekir. Alzheimer hastalığına karşı faydalı olan badem hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Kolesterol sağlığını sağlıklı seviyede tutar. Kolesterolü dengelemek için günlük düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Kalp sağlığını koruyan mükemmel ürünlerden biridir. İçeriğinde bulunan doymamış yağlar, protein, potasyum, E vitamini kalp sağlığı için önemli rol oynar. Magnezyum içeriği kalp krizini engelleyici etkiye sahiptir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Bağışıklık sisteminin aktif bir şekilde çalışması için gerekli maddeleri barındıran badem meyvesi, bağışıklık sisteminde farklı hastalıkların gelişimine yol açacak etkenleri bloke eder. Yüzlerce hastalığa yol açabilecek serbest radikallerle mücadele etme oranını arttırır.

Cilt bakımı için badem mükemmel bir bakım ürünüdür. Bademden elde edilen badem yağı ve badem sütü kozmetik alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Badem meyvesinde elde edilen badem yağı, sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları için kullanılabilir. Özellikle lavanta yağıyla karıştırılarak kullanıldığında ciltte meydana gelen tahriş ve kaşıntıyı giderir.

Saç sağlığı için yine badem yağından yararlanılabilir. Saçların kuvvetlenmesini sağlar. Yağı saçlara masaj şeklinde uygulanarak saç dipleri dahil tüm saça yedirilir ve saç sıcak bir havluyla kapatılarak emilimi hızlandırılır.

Badem anemi hastalığına karşı iyi gelir. Kan yapımını arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

Kas ağrıları karşı kullanılabilen badem yağı kasların kuvvetlenmesini sağlar.

Badem meyvesi kan basıncını düzenler. İçeriğinde barındırdığı potasyum kan basıncını düzenlemek için etkili elementlerden biridir. İçeriğinde yer alan sodyum ise kan basıncında gelişen dalgalanmaları düzenler.

Badem meyvesi, vücutta enerjiyi arttırmak için kullanılabilir.

Diyabete karşı koruma sağlayan badem meyvesi, insülin düzeyinde oluşabilecek artışı azaltır. Diyabet hastalarında artan şeker düzeyini dengeler.

Hamilelik döneminde tüketildiğinde folik asit ihtiyacını karşılayarak bebekte oluşabilecek doğum kusurlarını önler. Bu özelliğinden dolayı doktorlar anne ve bebeğin sağlığı için badem tüketimini önermektedir.

Kabızlığı önleyici etkisi bulunmaktadır. Lif bakımından iyi bir kaynak olan badem meyvesi, kabızlığa karşı etkilidir. Sindirim sistemi sürecinin kolaylaşmasını sağlar.

Badem meyvesi kilo vermek amacıyla kullanılabilir. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu sayede de uygun bir egzersiz ve diyetle birleştirilerek kilo verme sürecinde kullanılabilir.

" } ] }