{ "title": "Badem Hastalıkları", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Hastaliklari-85.jpg", "date": "21.01.2024 01:19:46", "author": "Ömer Faruk ekemen", "article": [ { "article": "
Badem Hastalıkları; Üreticiler tüm yıl boyunca badem ağaçlarına bakım yaparlar. Gerek köklerindeki otları yolma gereksede ilaçlama gibi birçok işlemden geçirirler. Fakat verimi düşüren bazı hastalıklar vardır ki daha önceden bilinip önlem alınmasında üreticiler için fayda vardır. Aşağıda baze badem hastalıklarından behsettik.

Badem dal kanseri (Pseudomonas amygdali)

Bakteriler kışı badem ağacındaki kanser yaralarında ve yaprak izlerinde geçirirler. Bu hastalığın en önemli belirtisi yıllık sürgünlerde görülen ve dal ve gövdelerde oluşan kahve rengi yaralardır, bu yaralar badem hastalığına sebep olmaktadırlar. Ağaçlar ilkbaharda daha çiçek açmadan önce oluşan dalların iz kısmında oluşan çatlaklardan oduna doğru bir şişkinlik oluşur. Enfekteli kabuk dokusu yayılır ve kanserlere yol açar. Bu hastalık yüzünden meyve oluşumunda azalmalar olmaktadır ve ağacın boyu ve gelişiminde aksaklıklar olabilmektedir. Hastalığın yayıldığı bitki sadece bademdir. Hastalığa karşı budama işleminin yanı sıra kimyasal müdahalelerde yapılmaktadır.

Badem içi kurdu (Eurytoma amygdali)

Badem iç kurdunu büyüğünün rengi siyah renkli bir arıcık olup, dış görünüşü bir kanatlı Karıncaya benzemektedir. Bu kurtlar meyve içinde bir pupa oluşturarak yayılırlar. Badem iç kurdu büyüğü yumurtalarını meyve içine koyarak meyve üzerinde iz bırakırlar. Ancak meyve üzerindeki yaralar zamanla meyvenin büyümesiyle kaybolmaktadır. Asıl zararı larvalar yapmaktadır. Larva istilasına uğrayan ağaçlar sağlamlara göre daha erken renk değiştirerek kurur. Larvalar zamanla kabuğun iç kısmını tamamen yiyerek boşaltır. Ergin meyveden çıkış yaptıkları noktada yaklaşık 2 mm çapında bir delik açarlar.

Zararlı olduğu bitkiler: Badem ağaçları, kayısı ve erik ağaçlarıdır.

Yazıcı böcekler
Ağaçların odun ve kabuk kısımlarında türlere köre kanallar açarlar. İlk kanala bırakılan yumurtalarda çıkan larvalar ikinci bir kanal açarlar. Erginleri ağaçların dip kısımlarına girerek ağaçların kurumalarına neden olurlar. Bu canlılar zayıf ve kuvvetsiz dal ve dalcıkları tercih ederler. Beslenme düzeyleri bozulan bu dal ve dalcıklar kurur. Bazen de sağlam ağaçlara da saldırırlar bu da ağacın o yılki verimini düşürür. Saldırdıkları ağaçları iki yıl içinde kuruturlar. Zararlı olduğu bitkiler: elma, armut, kiraz, erik, şeftali, kayısı, ayva, badem, fındık ve kestanedir.
" } ] }