{ "title": "Badem Gübrelemesi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Gubrelemesi-88.jpg", "date": "21.01.2024 09:35:24", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "

Badem Gübreleme, Bademi yetiştirmek için pek çok şeye dikkat edilmesi gerekir. Diğer meyve ve sebzeleri yetiştirmede olduğu gibi badem yetiştirmede de bademin gübrelenmesinde kullanılacak gübre, iklimin gereklilikleri ya da toprağın cinsi gibi pek çok farklı etmene dikkat edilmelidir.

Badem en iyi ve verimli şekilde Akdeniz ikliminde yetişir. Ancak badem ağacı eksi 30 dereceye kadar dayanabilir. Ayrıca ağaç kazık köklüler sınıfına girdiği için susuz ortamlarda da uzun süre hayatta kalabilir ve verimli bir şekilde meyve verebilir. Bu özellikleri dolayısıyla badem aslında neredeyse her iklimde yetiştirilebilen bir meyvedir. Bademin yetiştirilmesinde toprağın cinsi de önemlidir. Badem ağacı en az yüzde 3 oranında kirece ihtiyaç duyar. Genellikle ülkemizin toprakları kireçli olduğu için neredeyse ülkemizde her bölgede yetiştirilebilir.

Her ne kadar özellikleri dolayısıyla her yerde yetiştirilebilse de badem ağacından verim almakta çok önemlidir. Bu yüzden badem gübreleme çok önemli bir konuma sahiptir. Badem ağacı ihtiyacı olduğu mineralleri ve azotları topraktan ya da havadan alabilir. Ancak özellikle bademin gelişme döneminde azot ve mineral ihtiyacı artar. Özellikle badem gübreleme bu gelişme döneminde çok daha önemli hale gelir.

Badem Gübrelemesi Zamanı

Bademin gübrelenmesinin ne zaman yapılacağı badem ağacının dikildiği toprak türüne ve de bulunan iklime göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak badem gübrelenmesinde en uygun zaman bahar aylarıdır. Ayrıca badem gübrelemeyi birkaç sefere yayarak yapmak daha verimli olacaktır.

Badem Gübrelemede Kullanılacak Miktar

Her ne kadar toprak, iklim ve badem ağacının dikildiği konuma göre değişse de genel olarak badem gübrelemede kullanılacak miktar olarak; dekara 12 kg azot, 5 kg K2O ve 5 kg P2O5 verilmesi uygundur.

Gübre Çeşidi

Badem gübrelenmesi için en uygun olan gübre çiftlik gübresidir. Çünkü çiftlik gübresi azot bakımından en zengin gübrelerden birisidir. Ancak sadece çiftlik gübresi kullanmakta badem ağacına zarar verebilir. Bu yüzden ara sıra farklı gübre çeşitleri de kullanılması yararlı olur.

" } ] }