{ "title": "Badem Fidanı", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Fidani-49.jpg", "date": "20.01.2024 04:43:33", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Badem Fidanı, Herkesin bildiği ve severek tükettiği bir yiyecek türü olan badem, bakımı ve yetiştirilmesi biraz zahmet isteyen bir yiyecektir. Birçok çeşidi bulunan badem fidanı ömrü uzun olan bir ağaçtır. Yurt dışında ve Türkiye'de genellikle sulak alanlarda yetiştirilen badem fidanları çeşitleri açısından birbirinden farklılık gösterir.

Badem fidanı çeşitleri

Teksas badem fidanı, en önemli özelliği geç çiçeklenmesi olan bu badem fidanı çeşidi aynı zamanda oldukça yüksek verimlidir ve meyvelerinin ticari değeri oldukça yüksektir. Teksas badem fidanı meyvelerinin kabuğu yumuşaktır, çift badem oranı ise %15-30 arasında değişir. Fidanların büyümesi dikine olur ve ağaçlarının ömrü fazla uzun değildir. Teksas badem fidanının meyveleri ise küçük ve ince kabukludur.

Nonpareil badem fidanı, verimli ve erkenci bir yapıya sahip olan nonpariel badem fidanı California grubu bademleri arasındadır. Kuş zararı çok olan bu badem çeşidi ince kabukludur ve meyvelerinin büyüklüğü orta derecededir. İlk yıllarda düşük verim elde edilen nonpareil badem fidanından ileriki dönemlerde fidanın veriminde gelişimine göre artış görülür. Çift badem oranı %5-10 arasındadır. Meyvelerinin ince kabuklu olmasından dolayı muhafaza edilmesi oldukça zordur.

Ferraduel badem fidanı, verimli ve kaliteli bir badem fidanı çeşidi olan ferraduel badem fidanı, geç çiçeklenme özelliğine sahip olan Fransız bademi çeşididir. Bu özelliğinden dolayı erken donların olduğu bölgelerde yetiştiriciliği daha çok tercih edilir. Gelişimi oldukça hızlıdır, meyvelerinin kabukları serttir ve iç bademleri oldukça iridir. Ülkemizde oldukça ön plana çıkan bu badem çeşidinin randımanı %27 civarındadır.

Ferragnes badem fidanı, ferraduel çeşidi ile tozlanmakta olan bu badem çeşidi, tozlayıcı, geç çiçeklenen ve çeşit isteyen verimli bir badem çeşididir. Diğer badem fidanlarına göre hastalıklara karşı daha dirençlidir ve meyvelerinin iri ebatta olması nedeniyle paketlemeye oldukça uygundur. Oldukça sık tercih edilen badem fidanlarının başında gelen bu badem fidanının randımanı %40 civarındadır.

Tuono badem, fidanı kendine verimli olan tuona badem fidanı, İtalya orjinali olan bir badem fidanı çeşididir. Geç çiçeklenme özelliğine sahiptir ve mahsul vermesi oldukça iyidir. İkiz badem oranı %15-30 olan bu badem çeşidinin randımanı yaklaşık %40 civarıdır.

Drake badem fidanı, meyvelerinin kabuğu sert ve meyveleri orta irilikte olan bu badem fidanının pazar değeri oldukça yüksektir. Özellikle de şekerleme ve pastacılık sanayisinde oldukça sık tercih edilir. Genellikle ikiz meyvesi yoktur ve hasadı çoğunlukla Eylül ayı sonlarında yapılmaktadır.

Badem fidanının diğer fidan yetiştiriciliğine oranla üreticiye sağladığı avantajlar nelerdir, diğer fidan türlerine göre her türlü toprak şartında yetişebilen badem fidanı, uzun ömürlü olması ve erken meyveye vermesi bakımından fidan üreticileri açısından oldukça avantajlıdır. Nemli ve aşırı soğuk olan bölgeler dışında hemen hemen her bölgede yetişmesi, meyvesinin pazar değerinin yüksek olması, su olmayan yerlerde ve kireçli yerlerde yetişme özelliğine sahip olması bakımından fidan üreticileri tarafından badem fidanı yetiştiriciliği oldukça sık tercih edilir.

İyi bir badem fidanınında bulunması gereken özellikler nelerdir?
" } ] }