{ "title": "Badem Ezmesi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Ezmesi-18.jpg", "date": "21.01.2024 16:17:27", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Badem ezmesi; Badem özü, yumurta akı, şeker ile yapılan ve acı bademden üretilen bir şekerleme çeşididir. Badem ezmesi özellikle Fransa'da ve İtalya'da yaygın olarak kullanılır. Bir diğer adı marzipan olan badem ezmesinin kökeni Fars veya Arap olarak düşünülmektedir ve batıya Türkler aracılığı ile gittiği düşünülmektedir. Türkiye'de ise çok eski tarihlerde yani Osmanlıdan bu yana bilinen ve kullanılan bir şekerlemedir. O dönemlerde Osmanlı saraylarının Edirne'de olduğu dönemlerden kalan tarihi tatlılardan biri olduğu ve bu tatlının tüm dünyaya Edirne üzerinden yayıldığı kaynaklarda görülmektedir. Badem ezmesinin diğer bir adı olan marzipan yine badem ezmesinin tarifinden faydalanarak batıda geliştirilmiş haline denmektedir. Badem ezmesi, Osmanlı mutfağında birinci murat döneminde saraylarda yapılmaya başlamıştır. Şekerci hacı tarafından o dönemlerde Birinci Muratın Edirne'yi feth etmesi ile ikram için hazırladığı badem ezmesi ve acı badem kurabiyesi olarak servis ettiği badem ezmesi sunmuştur. Bunun üzerine birinci murat bademden yapılan ezmeye badem ezmesi demiştir.