{ "title": "Badem Ezmesi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Ezmesi-18.jpg", "date": "21.01.2024 16:17:27", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Badem ezmesi; Badem özü, yumurta akı, şeker ile yapılan ve acı bademden üretilen bir şekerleme çeşididir. Badem ezmesi özellikle Fransa'da ve İtalya'da yaygın olarak kullanılır. Bir diğer adı marzipan olan badem ezmesinin kökeni Fars veya Arap olarak düşünülmektedir ve batıya Türkler aracılığı ile gittiği düşünülmektedir. Türkiye'de ise çok eski tarihlerde yani Osmanlıdan bu yana bilinen ve kullanılan bir şekerlemedir. O dönemlerde Osmanlı saraylarının Edirne'de olduğu dönemlerden kalan tarihi tatlılardan biri olduğu ve bu tatlının tüm dünyaya Edirne üzerinden yayıldığı kaynaklarda görülmektedir. Badem ezmesinin diğer bir adı olan marzipan yine badem ezmesinin tarifinden faydalanarak batıda geliştirilmiş haline denmektedir. Badem ezmesi, Osmanlı mutfağında birinci murat döneminde saraylarda yapılmaya başlamıştır. Şekerci hacı tarafından o dönemlerde Birinci Muratın Edirne'yi feth etmesi ile ikram için hazırladığı badem ezmesi ve acı badem kurabiyesi olarak servis ettiği badem ezmesi sunmuştur. Bunun üzerine birinci murat bademden yapılan ezmeye badem ezmesi demiştir.

Badem ezmesinin malzemeleri
Şerbeti için
Üzeri için gereken malzemeler
Badem ezmesi nasıl yapılır?

Badem ezmesinin kolaylıkla yapılabilmesi için öncelikle bademlerin sıcak su içerisinde on dakika kadar bekletilmesi yeterlidir. Daha sonrasında bademler kolaylıkla kabuklarından ayrıştırılır. Daha sonra soyulan bademler kuruyana kadar bekletilir ve daha sonrasında şerbetinin hazırlıkları yapılır. Şerbet için derin bir tencere içerisine su ve şeker ilave edilerek şeker eriyene kadar orta ateşte kaynayana kadar karıştırılır. Bir dakika kadar kaynayan karışım koyulaşınca altı kapatılarak koyulaşmış olarak bekletilir. Daha sonra içerisine limon damlaları da ilave edilerek daha sonra bir karıştırıcı içerisine bademler ilave edilerek iyice çekilir. Daha sonra çekilen bademler derin ve büyük bir havan içerisine yerleştirilerek macun kıvamına gelene kadar ezme işlemi yapılır. Havanda ortalama olarak on dakika kadar ezilmesi gerekir. Daha sonra kenarda soğumaya bırakılan şerbet başka bir derin kap içerisine badem ezmesi ve şerbet ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Artık nefis badem ezmemiz hazır hale gelir ve servis edilebilirdir.

Afiyet olsun.
" } ] }