{ "title": "Badem Draje", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Draje-23.jpg", "date": "23.01.2024 06:40:36", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Badem draje; çocukluğumda en sevdiğim şekerleme türlerinden bir tanesi idi. Badem insan sağlı açısında saymakla bitmeyecek faydalara sahip bir besin maddesidir. Özellikle kavrulmamış olarak tercih edildiğinde bu faydalardan istifade etme ihtimali daha da artmaktadır. Badem draje ise şeker hatta bazen renklendiriciler kullanılarak elde edilen bir lezzettir. Bu nedenle özellikle çocuklar açısından tüketim miktarının makul bir seviyede olması tavsiye edilir. Badem draje Ülkemizde yaygın olarak Mardin ve Diyarbakır şehirlerinde üretilerek satılmaktadır. Hatta bu yörelere gelen turistlerin de çok fazla ilgi gösterdiği bir üründür. Badem drajenin yapımında genellikle kaya şekeri adı verilen madde kullanılmaktadır. Badem drajenin orijinal halinde kullanılan dış kaplama miktarı daha az ve şekersiz olduğu için bu drajelerin rengi mat beyaz ya da toz mavidir. Fakat günümüzde özellikle çocukların daha fazla ilgisini çeken badem drajeler daha renkli hatta parlak bir görünüme sahiptir. Badem drajenin bu görüntüye ulaştırılması için çok fazla kimyasal madde kullanıldığından ne kadar az tercih edilirse sağlık açısından o kadar isabetli olur. Bu sayılan nedenlerle size bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Evde her şeyi üretebilen bizler neden lendi badem drajelerimizi kendimiz yapmayalım.

Badem drajenin malzemeleri
Badem draje nasıl yapılır?

Badem drajenin yapımı son derece kolaydır. Badem drajenin yapımına başlamadan vanilya tozunu hazırlamak gerekir. Bunun için vanilya çubukları kullanılır. Arzu ettiğiniz miktarda vanilya çubuğunu 2-3 parçaya ayırın. İçinden siyah bir madde çıkacaktır. Bu maddeyi yaklaşık yarım kilo kaya şekeri ile karıştırın ve kapaklı bir kapta saklayın.

Diğer taraftan derin bir tencerenin içerisine tüm malzemeleri doldurun. Şekerin erimesi gerektiğinden ateşi yakmayacak kadar yüksek olması önem arz eder. Fakat şeker erimeye başladığı anda ateşi biraz düşürün. Arada bir karıştırmanız gerekir. Fakat bunu için metal kaşık kullanmazsanız daha doğru olur. Bir süre sonra şeker tamamen karamelize olarak bademlerin üzerine iyice yapışacaktır. Bundan sonraki aşama oldukça basittir. Bir çay tepsisine yağlı kâğıt serin ve üzerine badem drajeleri birbirine değmeyecek mesafede dizin. Bir süre sonra badem drajeler iyice katılaşmaya başlayacaktır. Böylece badem drajeleriniz hazır.
" } ] }