{ "title": "Badem Dişi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Disi-76.jpg", "date": "20.01.2024 15:13:42", "author": "Ebru", "article": [ { "article": "Badem dişi, insan vücudunda olmadığı bilinen bir yapıdır. Ancak badem dişinin olmadığını ve diş çeşitlerini anlamak için öncelikle dişin ne olduğu bilinmelidir. Taç, kök ve boyun kısımlarından oluşan diş, ağız boşluğunda bulunmasının yanı sıra sindirim sistemine büyük katkı sağlamaktadır. Dişlerdeki taç kısmı, diş etlerinin üstündeki beyaz kısma verilen addır. Boyun kısmı, diş etleri ve dişlerin birleştiği kısımdır. Kök kısmı ise dişlerin temelini oluşturan yapıdır. Diş, fiziksel sindirime olan katkısının beraberinde konuşmamız için de gereklidir. Isırma ve çiğneme işlemleri sayesinde fiziksel sindirime katkıda bulunmaktadır. Mine, sentin ve dentin denilen kısımlar dişin sert kısımlarını, pulpa denilen kısım ise dişin yumuşak kısmını oluşturmaktadır. Ancak mine denilen yapı, en sert yapı olarak bilinmektedir.

Badem Dişi ve Dişlerin Çıkma Süreci

Badem dişinin bir diş çeşidi olduğunun düşünülmesi, diş konusunun iyi anlaşılması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır. Bebekken henüz 20 diş çıkmakta ve bu dişlere de süt dişleri adı verilmektedir. Üç aylıkken başlayan süt dişlerinin çıkma süreci, genellikle 2-3 yaşına dek sürmektedir. 5 yaşındaki bir çocuğun süt dişleri tamamlanmış olmaktadır. Süt dişleri, kalıcı dişlere göre çürüklere karşı daha dayanıksız olmaktadır. Altı yaşına gelindiğinde ise bu süt dişleri dökülmeye başlar ve 12-13 yaşa dek dökülmeye devam eder. 13 yaşına kadar da kalıcı dişler çıkmaktadır. Dişlerin sınıflandırılmasına bakılacak olursa da bir insanın ağzında kesici dişler, köpek dişleri, küçük azı dişleri, büyük azı dişleri ve yirmi yaş dişleri bulunmaktadır. Yirmi yaş dişleri ise alt ve üst kısımlarda sağ ve sol taraflarda sıralanmış dört adet dişten oluşmaktadır. Yirmi yaşına gelen bir insanın ağzında genellikle 32 diş bulunmaktadır. Ancak bazı kişilerde, yirmi yaş dişleri hiç çıkmamakta ve çene ile ağzın küçüklüğünden dolayı kendisine ağız içinde yer bulamamakta veya yirmi yaş dişlerinin sadece bir kısmı çıkabilmektedir. Bunun sebebi, insanların kemik yapısının ve kemik yaşlarının birçok nedene bağlı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır. Ayrıca yirmi yaş dişleriyle ilgili problemler için diş hekimine muayene olunmalıdır.

Badem Dişi Nedir?

Badem dişi denildiğinde akıllara ilk olarak bir diş çeşidi gelmektedir. Ancak badem dişi, vücutta olmayan bir yapı olarak bilinmektedir. Ayrıca badem dişi yapısının çok fazla bilinmemesi, fildişi, akıl dişi ve göz dişi gibi yapılarla karşılaştırılmasına neden olmaktadır. Oysa fildişi yapısı, dişlerin sert kısımlarını oluşturan bir yapıdır. Akıl dişi yapısı ise ağızda dört tane bulunan yirmi yaş dişlerine verilen addır. Göz dişi yapısı ise ağzın üst kısımlarındaki köpek dişleridir. Bu yapı, alt ve üst çenede, sağ ve sol olarak dizilmiş dört adet dişten oluşmaktadır.
" } ] }