{ "title": "Badem Bahçesi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Bahcesi-91.jpg", "date": "20.01.2024 05:36:41", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Badem Bahçesi: kurmak maddi ve manevi bakımdan oldukça zahmetli bir iştir. Öncelikle bu işi çok istemeliyiz, sevmeliyiz ve her türlü hesabını yapmalıyız. Çünkü, yapılacak parasal harcama oldukça fazladır ve harcanacak zamanda o kadar önemlidir. Bu nedenle yapılacak badem bahçesini tam bir profesyonel şekilde düşünerek organize edip yapma kararı vermeliyiz.

Badem Bahçesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bahçemizi dışarıdan gelecek tehlike ve olumsuzluklara karşı kontrol altına almalıyız. Bunun için kullanımı uzun ömürlü olan, fazla masraf çıkarmayan, beton direkli tel örgülerle çevirmeliyiz. Bahçeye traktörün rahat çıkıp gireceği büyüklükte açılıp kapanabilen kapı yapmalıyız.

Badem Fidanlarının Seçimi

Karasal iklimde bahçe işini yapacaksak, ilkbaharda çiçek açan fidan cinslerini seçmeliyiz ki baharda donma tehlikesi yaşamasın ve meyve versin. Dikeceğimiz fidanların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş. Sertifikalı fidan satan yerlerden almalıyız. Aksi taktirde ucuz olsun diye yetkisi olmayan yerlerden fidan almaya kalkarsak maddi ve manevi büyük zarar görmüş oluruz. Badem fidanı bir dönüme 35-40 adet gelecek şekilde 5x5 metre aralıklı olacak şekilde fidanlar dikilir.

Sulama Sisteminin Kurulması

Fidanlar Kasım ayında dikildiğinde, mayıs ayına kadar sulanmaz. Bu nedenle sulama sistemi mayıs ayında kurulmalıdır. Sulama sistemi damlama modeli kurmalıyız. Boruların çabuk yıpranmaması için T. S. E belgeli olmalıdır. Sulama sistemini arazinin konumu ve çalışmaları engellemeyecek şekilde, bu işi çok iyi yapan birine yaptırılmalıdır.

Badem Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Bahçe bakımı bu işin en önemli kısmıdır. Badem bahçesi bakımına çok önem verip özen göstermeliyiz. Dört dörtlük yapmalıyız ki emeğimizin karşılığını ve kaliteli ürün alalım. Aksi halde yapılan masraf ve emekler boşa çıkar. Bahçenin kurulmasından sonra bahar mevsimiyle başlayacak 3 yıllık bir bakım programı yapılması gerekir. Bu program aldığımız toprak tahlillerindeki sonuçları dikkate alarak gerekenleri yapmalıyız. Toprakta eksik vitamin varsa verilmelidir. Aksi halde olumlu sonuç almak mümkün değildir.

2. Yıldan itibaren her yıl, yaprak ve toprak tahlillerini yaptırılmalı. Ağaçların budanma işlemleri de bu süreçte olur. Budama işlemi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Zararlı böcekler için ilaçlama yapılmalıdır. Badem ağaçlarından fazla ürün almak istiyorsak bu işlemleri eksiksiz yapmalıyız.

Bademin Toplanması

Badem hasadı silkeleme makinesiyle yapılır. Badem ağacının altında örtü serilir. Sırta takılan makine ile silkelenerek çabucak toplanır. Silkeleme makinesi olmadığı zaman elle veya ayakla silkeleme şeklinde yapılır. Sırıkla toplama kesinlikle zararlıdır. Badem ağacına zarar verir. Elle ayakla makine ile dökülmeyen bademlerin ucuna lastik dolanmış cop şeklinde sopa kullanılarak dökülür. Bademlerin içlerini çıkarmada kırma makinelerinden yararlanılır.
" } ] }