{ "title": "Badem Ağacı Nasıl Yetiştirilir", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Agaci-Nasil-Yetistirilir-32.jpg", "date": "21.01.2024 12:34:11", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Badem Ağacı Nasıl Yetiştirilir, meyvesi taze ve kuru şekilde yenilebilen badem ağacı birtakım aşamalarla birlikte birçok toprak türü ve iklim bölgesinde yetiştirilebilir. Çok senelik ağaçsı bitkiler arasında yer almaktadır. Badem ağacı gülgiller familyasına mensuptur. Badem çekirdek veya fidan halinde toprakla buluşturularak ağaç haline getirilebilir. Badem ağacının ana yurdu Orta Asya ve Çin toprakları kapsamında olup zamanla birçok coğrafyaya yayılım göstermiştir. Türkiye'de Ege, Akdeniz, Marmara bölgelerinde yoğunlukla yetiştirilmekle birlikte diğer bölgelerde de bakımının düzenli yapılması halinde oldukça verimli badem ağaçları yetiştirilebilir. Kuru yemiş olarak hizmet veren bademin vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olması bahçelerde tercih edilen ağaçlarda ilk sırada yer almaktadır.

Badem ağacı nasıl yetiştirilir; denildiğinde ilk aşamada uygun iklim ve toprak şartlarının doğru belirlenmesi önemlidir. Bu hususta yaz mevsiminin sıcak ve kurak kış mevsiminin ise ılık ve yağışlı olması badem ağacının toprağın derinliklerine kök salarak verimli yetişmesine ortam hazırlar. Toprak örneği alınıp yetkililerce toprak analizinin de yapılması önem teşkil eder. Şubat veya Mart ayı badem yetiştirilmesinde ideal bir tarihtir. İkinci aşamada ise istenilen cinste badem çekirdeği ya da fidanının temin edilmesi gerekir. Eğer ki badem çekirdek olarak yetiştirilmek isteniliyor ise en az üç gün badem çekirdeklerinin suda bekletilmesi gerekmektedir. Ardından toprağın 20 cm derinliğine yerleştirilip üstü toprakla tekrar örtülüp can suyunun verilmesiyle ve düzenli aralıklarla sulamanın yapılmasıyla badem ağacı bu şekilde yetiştirilmeye başlanabilir.

Öte yandan fidan olarak temin edilen badem bitkisine hasar vermeden toprağın taşlardan ve yabani otlardan arındırılmış bölgesinin bir alt katmanına dikilerek toprak ile kök kısımları kapatılır. Bu esnada badem fidanının olumsuz hava koşullarından zarar görmemesi için dengesini sağlayacak bir çıta desteğinin sağlanması da önemlidir. Can suyu verilen badem fidanın haftalık periyotlarla sulanması gerekir. Yetişmeye başlayan badem ağacının alt kısımlarının budama yapılması gelişimi yönünde fayda sağlar. İlkbahar mevsiminde çiçeklenmeye başlayan ağaç üzerine böceklerin zarar vermemesi açısından zirai ilaçlamaların yapılması önemlidir. Ayrıca, Belirli periyotlarla badem ağacının sulanması, kök toprağı üzerindeki kaba taş ve yabani otların alınarak çapalanması toprağın nefes almasını sağlayarak badem ağacının sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesinde etken rol oynayacaktır. Badem meyvesinin olgunlaşma döneminde de sulama ve gerekli bakımların devam ettirilmesi önemli husustur.
" } ] }