{ "title": "Badem Ağacı Dikimi", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Agaci-Dikimi-18.jpg", "date": "21.01.2024 07:08:22", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Badem Ağacı Dikimi, Badem gülgiller familyasında meyvesi yenilen bir ağaç türüdür. Badem meyvesinin dış çevresi derimsi bir örtü ile kaplı olur ve içinde sert bir kabuk ile çevrilidir. Kabuk içinde bulunan çekirdek bölümü kuru yemiş olarak tüketilmektedir. Badem ağacı güneybatı Asya'ya özgü fakat Türkiye'de yetiştiriciliği yapılır. Badem ağacı 4 metreden 9 metreye kadar boya ulaşır, mızraksı kenarları dişli yaprakları bulunur. Çiçekleri genelde açık pembe veya beyaz olmakta ve çiçekleri yapraklardan önce açmaktadır. Badem çoğunlukla aşı ile yetiştirilir fakat tohum ileride yetiştirilmekte ve ömrü 40-50 yıl kadardır.

Badem Ağacı Dikimi Nasıl olur?

Badem toprak isteği: Badem ekilmeden önce mutlaka toprak tahlili yapılmalıdır. Eğer toprağın yapısı ağır ve su tutuyorsa mariyane erik anacı kullanılmalıdır. Fakat toprak kumlu ve nematot yönünden problemliyse anaç olarak şeftali veya nemaguar üzerine aşılı fidanlar dikilmelidir.

Badem ağacı Çeşit Seçimi: Bahçe tesisi kurulurken badem fidanı dikiminde mutlaka geç çiçeklenen çeşitlerinden dikimi tercih edilmelidir, tabi bu arada dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri de çeşitlerin bir biriyle uyuşur çeşitler olmasıdır. Yani birbirini tozlayan çeşitlerle bahçe kurulmalıdır.

Badem Ağcı Bahçe Tesisi: Kurulacak badem bahçesinde dikim mesafesi 6-6 metre veya 7-7 metre olmalıdır. Meyilli arazilarde mutlaka kontur dikimi tercih edilmelidir. Dikim çukuru açıldıktan sonra çukur dibine iki kürek yanmış ahır gübresi düz toprakla karıştırılıp kümbet yapılmalıdır. Badem az miktarda saçak kök yaptığı için badem fidanları bekletilmeden hemen dikilmelidir ve dikim işlemi bittikten sonra can suyu verilmelidir. Bu esnada fidanın etrafına çanak yapılmalıdır ve dikim sonunda fidanın tepesi yerden 60-80 santim tepeden kesilmelidir. Dikim esnasında fidanın aşı yapılacak yerinin toprağın üstünde kalarak dikilmesine özen gösterilmelidir. Bütün bu işlemlerden sonra ertesi yıl yapılacak bakım işlemine kadar yapılacak başka işlem yoktur.

Badem Ağacı Mevsim İsteği: Badem yetiştiriciliğinde önemli bir faktör yüksek yaz sıcaklığıdır, çünkü badem yapı itibarıyla bir sıcak iklim meyvesidir. Yüksek sıcaklığın meyvenin olgunlaşması ve hasada gelmesine olumlu etkileri vardır.

Badem Ağacı su isteği: Badem yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için yıllık minimum 350-400 milimetre yağış olması gerekir. Ancak ekonomik ve ticaret bir yetiştiricilik için mutlaka sulama yapılmalıdır. Sulama ile hem verim artar hem de bitkinin gelişmesi sağlanır.
" } ] }