{ "title": "Badem Ağacı Bakımı", "image": "https://www.badem.gen.tr/images/Badem-Agaci-Bakimi-91.jpg", "date": "20.01.2024 11:06:23", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Badem Ağacı Bakımı, Avrupa ile Asya arasındaki badem oldukça fazla bilinen ve tüketilen bir meyvedir. Tüccarlar bademi Orta doğu'ya Yunanistan'a ve Türkiye'ye getiren ve pazar ortamı oluşturanlardır. Badem meyvesi uzun yıllar Akdeniz bölgesi ve özellikle kıyı kesimlerde, İtalya'da ve İspanya'da badem yetiştiriciliği çok fazla miktarda yapılmaktadır. Badem botanik bakımdan şeftali, kiraz ve erik ile aynı ailede yer alır. Badem şeftali ve kayısı gibi bazı meyve çeşitleri binlerce sene önce Türkiye'ye getirilmiştir. Senelerce yalnızca tohumla üretildiğinden dolayı çok geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca bunun yanı sıra diğer ülkelerden de yurdumuza Teksas, Nonrepail gibi badem çeşitleri de getirilerek üretimi oldukça fazla yapılmaya başlanmıştır. Türkiye'de Doğu Karadeniz'in kıyı bölgesinde çok yüksek yaylalar dışında hemen, hemen her bölgede badem üreticiliği yapılmaktadır.